X

Nu doar lipsa calciului duce la OSTEOPOROZĂ! Iată care sunt ceilalți nutrienți

Deși, până acum, majoritatea considerau că oasele pot deveni mai fragile şi se pot rupe mult mai uşor în absența calciului din organism, studiile recente au relevat faptul că sistemul osos nu doar de calciu are nevoie, ci, alături de acestea, de alți câțiva nutrienţi. Astfel, de la calciu sau magneziu până la potasiu sau vitamina C, o serie de nutrienţi sunt necesari corpului pentru o rezistenţă bună a oaselor, absența lor conducând la fragilitatea sistemului osos.

De aceea, cel mai important este să cunoaştem din ce alimente îşi poate extrage corpul nutrienţii atât de necesari și, pe cât putem, să încercăm să introducem în alimentația de zi cu zi alimentele care îi conțin.

Adormi greu? Te trezești noaptea? Iată la ce boli GRAVE ești expus/ STUDIU

Stai mult la CALCULATOR? Iată ce posturi trebuie să eviți!

Calciu

Atunci când e vorba despre prevenirea osteoporozei sau de tratamentul acesteia, calciul este unul dintre cele mai importante elemente nutritive pentru os. Ideal este să acumulăm 1.000-1.300 mg de calciu pe zi din alimentele pe care le consumăm. Cele mai recomandate sunt iaurtul simplu fără grăsimi, lapte fără grăsimi sau cu un procent scăzut, brânzeturi, tofu, soia, fasolea albă, varza, broccoli sau migdale.

Vitamina D

Un alt nutrient important pentru sănătatea oaselor este vitamina D. Chiar şi pentru acumularea de calciu în organism este nevoie de vitamina D. Corpul poate produce vitamina D cu ajutorul luminii solare, însă cele mai bune surse rămân alimentele şi suplimentele de vitamina D.

Peştele gras, cum ar fi somonul, hering,macrou sau sardine, este o sursă excelentă. Laptele, iaurtul dar şi ciupercile şi gălbenuşurile de ou mai sunt bogate în această vitamină.

Când se deschide Transfăgărăşanul în 2017

Care sunt cei mai GELOȘI bărbați ai zodiacului

4 Condimente MAI PUȚIN CUNOSCUTE pentru preparate mai gustoase!

Proteine

Studiile au arătat că lipsa de proteine din corp duce la accelerarea pierderii de masă osoasă. Proteinele sunt foarte importante în procesul de refacere a oaselor accidentate. Cu toate acestea, cantităţile mari de proteine pot fi dăunătoare, aşa că cele mai recomandate alimente, consumate în cantităţi moderate, sunt carnea slabă de curcan, pui, carne slabă de vită sau muşchiuleţ de porc, fructele de mare, albuşurile de ou, lactatele cu grăsimi puţine, leguminoasele sau chiar untul de arahide.

Vitamina K

Această vitamină este esenţială pentru formarea osteocalcinei, un tip de proteină care se găseşte numai în oase. Aportul ridicat de vitamina K duce la un risc mai mic de fracturi. Prin urmare, este recomandat consumul alimentelor în care se poate găsi această vitamină. Cel mai frecvent este conţinută de verdeţuri precum salata, spanacul, sparanghel, broccoli, varza de Bruxelles, pătrunjel.

Vitamina C

Consumul de alimente bogate în vitamina C permite corpului să producă suficient colagen, o proteină care contribuie la rezistenţa osoasă. Nu este foarte greu de obţinut cantitatea necesară de vitamina C dacă sunteţi fani ai căpşunilor, portocalelor, lămâilor dar consumaţi frecvent şi varza, conopidă, roşii, hrean.

Dieta pentru MENOPAUZĂ

Magneziu

Mai multe studii au ajuns la concluzia că acest mineral poate juca un rol foarte important în prevenirea şi tratarea osteoporozei. Magneziu ajută organismul să neutralizeze acizii metabolici, ajută la absorbţia de calciu şi menţine structura osoasă puternică. Magneziu se găseşte în seminţele de dovleac, în orezul brun, spanac, aghinare, cartofii dulci, fasole, seminţele de susan sau de in.

Potasiu

Numeroase fructe şi legume conţin cantităţi semnificative de substanţe nutritive, printre care şi potasiu. O dietă bogată în potasiu ajută la încetinirea declinului densităţii minerale a oaselor, care apare cu înaintarea în vârstă. Oasele se pot păstra la fel de puternice prin consumul de pepene galben sau de caise, papaya, banane, prune, stafide, avocado, anghinare, salata verde, morcovi, rosii, fasole, migdale sau fistic.

REGIM pentru 4 SĂPTĂMÂNI pentru tratarea DEZECHILIBRULUI HORMONAL

Dressinguri pentru salate cu puține calorii

Pantofii de inspirație masculină, noul trend feminin în 2017

Soia

Pentru a da densităţii minerale a oaselor un impuls de proteine, încercaţi să consumaţi alimente din soia de câteva ori pe săptămână. Unele studii sugerează că alimentele din soia pot ajuta la pierderea mai lentă de masă osoasă şi pot preveni fracturile.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro